Når bakteriebelegg – plakk – ikke børstes bort fra tennene, oppstår det betennelse i tannkjøttet. Det blir mørkerødt (istedenfor lyserosa) og blør lett. Med godt renhold, kan tannkjøttet bli friskt igjen i løpet av noen få dager.
Dersom plakket får stå over lengre tid, blir tannkjøttet hovent og løsner litt, noe som fører til enda større plakkansamlinger i tannkjøttslommer rundt tennene. Over tid blir plakket hardt og misfarget – tannstein. Betennelsen som først var begrenset til tannkjøttet, sprer seg dypere og ”spiser opp” det beinet som holder tennene fast i kjevene. Det utvikler seg en ond sirkel, der dypere lommer fører til mere plakk og tannstein, og mere plakk og tannstein fører til dypere lommer. Etter hvert blir festetapet rundt tennene så stort at de løsner, og i de mest alvorlige tilfellene kan tennene falle ut.
For å forhindre at sykdommen lager betydelige skader, er det viktig å komme i gang med systematisk tannkjøttbehandling så snart som mulig når diagnosen oppdages:
1) Hygienefase: Pasienten gjennomgår dyprens av tennene (som regel med bedøvelse), og får opplæring i å utføre optimalt renhold av tennene hjemme. Lommene i tannkjøttet måles og registreres.
2) Kontrollfase: Pasienten kommer og får undersøkt om renholdet er godt nok, og om lommene i tannkjøttet har blitt mindre. Eventuell resttannstein fjernes. Dersom det er behov for kirurgi (i tilfeller av meget skadet bein), utføres dette enten her på klinikken eller hos en spesialist. En ny runde med kontroll følger etterpå.
3) Vedlikeholdsfase: Når kontrollene viser tilfredsstillende resultater, går pasienten over i vedlikeholdsfasen. For de fleste betyr dette en undersøkelse av tennenes festeapparat og en grundig rens to ganger i året, men noen har behov for å gå oftere.
Tannkjøttsykdom er både arvelig og påvirket av miljø (røyk, renhold etc.). Man blir sjeldent helt kvitt sykdommen, men man kan holde den i sjakk med grundig renhold hver eneste dag. Vedlikeholdsbehandling, hos enten tannlege eller tannpleier, anbefales ofte livet ut, for å unngå tilbakefall.
Kontakt oss gjerne for spørsmål og timebestilling
Mandag - fredag: kl.08.00 - 16.00
Visse dager vil det være mulighet for timeavtale etter kl. 16. Spør oss gjerne om dette er nødvendig for deg.
Legg igjen en forespørsel nedenfor, eller ring oss på
telefon 22 15 07 35